Allt fler rör sig i naturen

2023-08-23

Visst måste det betyda någonting, att allt fler rör sig i skog och mark idag i jämförelse med innan coronapandemin. Skogen har länge ansetts som en plats dit människor går för att finna harmoni och lugn i själen. Det sägs även att en promenad i skogen lindrar stress. Mest spännande är det om vi tänker några hundra år tillbaka i tiden då skogen snarare ansågs som en farlig plats full av mystiska väsen. Åtminstone om natten. Här har tiden verkligen gjort skillnad.

Tänk dig då att leva i skogen. Att varje dag få uppleva känslan av harmoni och lugn som skogen ger. Se årstiderna skifta precis utanför fönstret. Uppleva sommarens naturliga mångfald och sedan in på hösten plocka svamp och bär utanför husknuten. Vintern kommer med mörker men också stjärnklara kalla nätter då skogen tyst vilar i väntan på att vårvindar ska återvända med nytt ljus och värme. Det är lätt att bli väldigt partisk när man har bott på landsbygden några år. Livet är helt enkelt lite enklare och lite friare här genom alla årstider och alla väder.

Och med det sagt så är det inte svårt att förstå att en undersökning från Sifo, på uppdrag av Skogssällskapet, visar att hälften av svenskarna uppskattar och spenderar mer tid i skog och mark nu är innan coronapandemin. Med Lev din dröm Hylte vet vi också att många fritidshus plötsligt beboddes under långt större delar av året än vanligtvis. Här kunde människor arbeta på distans avskilda från städernas restriktioner och fritt röra sig i naturen. Trots pandemins alla förluster finns också ljuspunkter där en dörr för att bo och verka på landsbygden öppnades på mer vid gavel. Pandemin gav människor en möjlighet att upptäcka det på egen hand.

Men visst är det skillnad på att besöka skogen och att bo i den. Vi tror att fler skulle må bättre av att bo på landsbygden och slippa stadens stress. Vårt arbete för att möjliggöra för de som vill och är redo att ta steget fortsätter.

Läs mer om undersökningen på Skogssällskapets hemsida här: https://www.skogssallskapet.se/ovrigt/nyheter/pressmeddelanden/2023-07-10-ny-sifoundersokning---halften-av-svenskarna-vistas-mer-i-skogen-nu-an-fore-pandemin.html

Fler artiklar

Alla nyheter och ariklar