Hur är det att driva företag i Hyltebygden?

Det är en sak att drömma, en annan att göra slag i saken. Att starta gårdsbutik, B&B, hotell eller annan verksamhet på landsbygden är lika lockande som det kan vara läskigt. Finns det kunder här? Hur börjar man? Går det ens att driva något mitt i skogen?

Louise på Bergåsa Bed & Breakfast

Till webbplatsen för Bergåsa B&B

Ida på Alebo Hotell och restaurang

Till webbplatsen för Alebo hotell och restaurang


Ställ frågor till någon som gjort slag i saken

De som bäst kan svara på den här typen av frågor är de som faktiskt driver verksamhet på landsbygden. Nu har du chans att ställa alla frågor som du gått och funderat på! Via länken nedan kan du skicka in dina frågor, med namn eller helt anonymt. Vi kommer sedan ta alla frågor som kommit in och träffa två personer som driver företag på landsbygden.

Landsbygdsveckan 2-7 maj 2023

För första gången någonsin arrangeras Landsbygdsveckan. Initiativtagare är Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Landsbygdsnätverket och Tillväxtverket. Syftet med Landsbygdsveckan är att lyfta frågor som rör hållbar utveckling på landsbygden och bjuda in organisationer, kommuner och regioner att bidra med innehåll och aktiviteter över hela landet.

Hylte kommun deltar i Landsbygdsveckan dels genom filmerna där Ida och Louise får svara på frågor om hur det är att driva företag i Hyltebyggden. Filmerna publiceras på den här sidan, på hylte.se och på våra sociala medier den 2 maj och den 4 maj.

Vill du delta i fler aktiviteter på plats kommer CoWorking i Ullared att anordna Landsbygdens dag den 4 maj mellan klockan 15.00 och 20.00. Läs mer om Landsbygdens dag här.

Louise Jacobsson

Ålder: 34 år
Familj: Min man Daniel och barnen födda -16, -18 och -20.

Född och uppvuxen på familjegården utanför Drängsered. Driver numera Bergåsa Bed & Breakfast. Erbjuder även catering och hyr ut lokaler till konferens, fest och möten. Har även Bergåsa gårdsbutik ihop med sin bror.

”Att jag startade eget var egentligen bara en slump. Det gamla värdshuset i Drängsered skulle säljas och jag började spåna i vad man kunde göra där, ingen vill ju att ett hus mitt i en by ska stå tomt och förfalla. Så jag ringde och frågade om jag fick komma och kolla på huset och sedan har min verksamhet fått växa fram. Jag hade ingen riktig plan från början mer än att jag skulle lyckas.”

Ida Gunnarsson

Ålder: 33 år
Familj: Sambo och två barn på 8 och4 år

Född och uppvuxen en bit utanför Unnaryd. Efter många år boende på annan plats kände hon att det var dags att flytta hem igen. År 2020 gick flyttlasset hem och här driver hon nu hotell och restaurang på Alebo Pensionat.